CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, January 6, 2009

Cinta Pertama

cinta pertama tak mungkin dilupa
cinta pertama sentiasa hangat dlm ingatan
cinta pertama itu selalunya indah
cinta pertama cinta agung
cinta pertama cinta abadi

TAPI BETUL KE SEMUA TUH ???

bukan aku nak soal korunk pasal cinta pertama nie.. cuma aku musykil jugak sejauh mana hangatnya cinta pertama dalam setiap individu.. sejauh mana hebatnya cinta pertama itu dalam hidup korunk... sejauh mana pentingnya cinta pertama itu dlm diri korunk... dan mcm ne korunk tau tuh cinta pertama...

Bagi baby lar kn... cinta pertama nie hubungan yang selalu baby ingt... yang punya sesuatu istimewa untuk selalu dikenang... dan dia dtg secara tiba2... orang yang selalu diingati dan disayangi walau pon dia jauh dari mata... yang selalu dirindui siang dan malam... yang selalu diingati ketika bergaduh dengan boyfriend skrang.... yang selalu dibandingkan dengan lelaki yang rapat ngan kita (bkn family)...

bagi baby.. baby asenye ( x pasti lar) dh pernah jumpa cinta pertama baby... dia adalah NOR ZAMA AKHIR.... yang di kenali sebagai SHAM mana kenal? haaa.. ade story.. cam kekar pon ade.. ekekekkee.. okey lar baby citer ok.. mula2 jumpa dia masa majlis pertunangan saudara nie... kat Palong, N9... mula sampai tuh x perasan lagi... sbb ikut bontot mak ke dalam umah.. g tgk pengantin... erk.. ekceli x rapat pon ngan keluarga ni sgt.. sbb yang selalu jmpe tuh budak lagi.. budak school.. xkn nk main kejar kot mse kat sne.. mse tuh baby form 2... hahaha.. jgn x tau.. form 3 nie baby dh gatai bercinta.. mse nie players lagi.. hahaha..

back to da story..... mse tuh pas mkn... baby kne jaga anak sedara... budak nie meragam lak nak tdo.. hangen je akuh... nanges aje.. so.. ingtkn bising ( umh pengantin sesak ngan org).... xpon sebab panas... then bawak kuar pon memekak lagi.. then mak cik suh bawak g umh sebelah.. haaa.. mse nk g umh sebelah ni ternampak abg nie.. tp mse tuh x de la perasan apa2... pas dh tdo kn anak... baby pegi menggatalkn diri... iaitu gi kaco pengantin.. then... kuar la... dok tolong apa2 yang patut... skali perasan ade laki nie dok tenung2... dia sorang aje laki ditemani 3 perempuan.. aku x de la nk tegur.. sbb x kenal.. n ingat dia kwn pengantin n dok ngan mak we n kwn2 dia..

beberapa bulan pas tuh.. balik kampung (melaka) sebab pak cik kahwin.. (citer kawen aje ni... adess).. smpai2 aje kne tarik ngan mak cik g dapur.. tolong buat bunga telur.. bunga manggar.. hiasan untuk meja pengantin... sumer setel malam tuh gak.. entah pukol bpe baby tdo... mak baby ajak g tdo umah nenek... dekat je ngan umh... sbb mse tuh x siap lg.. so ckp ngan mak nak tdo situh.. hehehe... tdo ramai ngan sedara.... haaa.. lupo nk citer.. mse buat2 bunga telur n sumer2 tuh la kenal sedara yang x pernah jmpe.. betoi gak org ckp.. mjlis kawen ni lar sumer nk kenal.. huhu.. mse nk tdo tuh tertengok sorg laki dok tdo ngan 3 org pmpn.. ase cam kenal.. tp sbb dh gelap.. malas nk intai.. huhuh

esoknya, bangun awl pagi gak ler.. bangun2 je bkn nk mndi baby nie.. baby dibuli mak cik.. wahahaha.. dah ase nak kencing sgt.. so main dok tunggu je dpn pintu bilik air...umah tu bilik dia 1 aje... skali ade mak cik tuh tegur ckp ade org tunggu bilik air tuh nk mandi.. pastu pusing belakang, baby sengih je la kat abg yang penat2 beratur tuh.. wahahhaha.. n kebetulan lak baby ade 1 penyakit... main tegur aje.. so.. dh puas sengih tuh ckp la ngan abg tuh.. nk curik line dia... emergency.. abg tuh sengih x dpt nk cakap ape... mak cik kat dapur lak tersenyum2 tahan gelak.. pas abg tuh mndi.. my turn tok mndi... hahha.. baju x nk lawa pulak kn mse tuh.. n kebetulan fesyen sama ngan adik2 dia.. n baju kaler sme ngan abg sham tuh..

ni lar cam ner abg sham @ zama tegur aku.. masa tuh aku ngah kuar masok umah tuh... moyang aku lak dok syok landing 1 kerusi ngan abg sham tuh...

Abg Sham : Ain buat pe tuh... meh la dok sini ( smbil tepuk kerusi )
Baby : Err.... sat g ye abg... ade keja kejap..
Abg Sham : Meh la duduk dulu.. atau tak sudi nak teman abg..
Baby : ( duduk lar tp x de la dekat sgt ngan abg sham) Mana tau nama nie..?
Abg Sham : dengar orang2 panggil..
Baby : oh... abes tuh abg tuh sapa?
Abg sham : panggil abg sham aje.... errr.. ain buat pe? bljr lg ke?
Baby : aah.. belajar...

sekali ade org panggil... pengantin perempuan panggil.. hua hua hua.. gantung takat tuh.. mase tuh mungkin ati dh terpaut.. tp nak cover... so.. aku x de la tunjuk... ngah syok tengok teknik mekap... mak cik sebok je kaco suh jaga makanan... cara ca buffet.. x sempat baby nak jadi dayang2..... tp.. meliar gak mata nie nak cari abg sham tuh... sekali ternampak dia ngah borak2 ngan akak tu kat sebelah station sana... cemburu gak.. tp.. buat gak kje.. huhu.. sekali dia dtg mintak bunga telur.. bg jer la..... huhuhu... 2-3 kali gak dtg mintak bunga telur.. huhu... pastu dia ajak makan sekali.. ingtkn adik bradik aje.. upanya dengan mak ayh dia sekali.. aku lak dok situ tiba2 mcm aku 1 family diorang... mse tuh dah terdetik ati gak.. sbb dia yang letakkan lauk kat pinggan aku... huhu.. sebelum dia ke dungun.. kitorang ade past no fon masing2...

a month later... pas aku siap cuci gambar dia... aku kontek la dia.. mula2 kontek tuh kwn dia yang angkat.. skali petang tuh aku beranikan diri tuk kol 1 kali lg.. takut pon ade.. segan pon ade... huhuhuh

Baby : assalamualaikum. ( malu + cuak)
Abg Sham : waalaikumussalam..
Baby : err.. maaf ye ganggu.. blh tak saya tau sape yang ada kat sana..
Abg Sham : Kenapa ye. awk yang kol kenapa saya yang nak bgtau siapa saya..
Baby : saya mencari kawan sy.. kalau betol, alhamdulillah.. tp kalau salah maafkan sy..
Abg Sham : saya Nor Zama Akhir..
Baby : Family panggil Sham kan... ( dah happy dah)
Abg Sham : Siapa nie ye.. mana tau sumer ni..
Baby : memang la tau kn kite nie sedara...

Saat Abg Sham melamar......... mase tuh kitorang dok gayut tepon... besh gak ler.. hehehe

Abg Sham : Siapa ciri2 laki idaman ain...
Baby : *bgtau ciri2 idaman ( lupa lak ckp pe mse tuh)
Abg Sham : huh.. ade gak ciri2 tuh kat abg ekk
Baby : perasannya... hahahahha
Abg Sham : ain suka abg?
Baby : Haaaa ??? suka mcm ne tuh
Abg Sham : ye la.. suka la..
Baby : Er.. entah.. kite kn sedara.. mesti la suka..
Abg Sham : kalau abg nak kita lebih dari tuh
Baby : Maksud abg ?
Abg Sham : abg nak ain jd suri hidup abg...sudi tak?
Baby : Are u serious?
Abg sham : yes... i am.. sudi tak?
Baby : Ikut abg lar... ( dh eppy + malu) but kenapa ain?
Abg sham : coz i love u..

pas ade hubungan ni.. hubungan 2 keluarga menjadi semakin rapat.. dia selalu gak dtg rumah.. n kdg2 kitorang g rumah dia.. selalu... selalu sangat.. hubungan dengan dia.... dua2 keluarga dh tau.. dorunk x menghalang.. cuma masing2 kne tau la fokus utama iaitu belajar... asal aku ke rumah dia.. aku mesti dok lepak ngan akak or adik dia..dia lak dok lepak ngan ayah aku... then balik tuh surely aku org last kuar dr umah dia...coz aku salam ngan adik bradik dia... sebelum adik dia tarik aku g jmpe dia.. n kitorang cam terkedu... n jadi bahan usikan adik bradik dia... aku salam tgn dia.. ( mcm cium tgn suami).. adik2 dia ckp... x kn salam je kot.. dia lak x segan terus cium dahi n pipi aku... wahahaa... bahagianya ase mse tuhh...

masa akak dia tunang... mse nie aku form 5... ayh n adik2 yg kecik x de.. dorunk ikut ayh balik kampung.. aku ade tusyen.. soo.. g tusyen la.. tp mak dh gtau nk g umh abg... akak sulung dia bertunang.. so.. i get well dress.. cikgu pon ckp aku nmpk lain ari tuh.. huhuhu.. pas tusyen aku ngan mak gerak g umh dia kat sungai buluh... sampai sana.. org baru baca doa tuk makan tengah hari.. aku tadahkan tgn aje..dh nak smpai pintu umh dia.. dia kebetulan dok depan pintu..aku ditenung tajam atas n bwh.... pastu mkn sikit giler..

pas mkn.. aku tolong kemas dapur.... buat air.. n bla3... mse tuh aku dok tolong basuh cawan kat luar... tgh2 aku basuh tuh.. dia amik span kat tgn aku.. n dia yang basuh.. so.. aku bantai lap je la cawan2 tuh.... then aku angkut g depan.. skali dia dok sebelah aku... kire block jalan aku ler.. then dia suh duduk.... tp.. entah cam ne org ley nmpk yang dia ske aku... tp aku malas nk layan.. mse tuh hati ngah merajuk ngan dia..

pas rombongan laki tu balik.... mak mertua aku suh potongkn cake... so. g la kat dlm g potong cake.. dia dh elok dok kat depan tbe2 je dok dlm....tenung je aku buat kje.. then aku kuar je la.. pastuh pak mertua aku lak suh buat kopi.. so.. aku masok la order kopi (aku x reti buat kopi).... sambil tuh aku potong cake... dia pon dok syok tgk aku buat kje... ades.. bila aku kuar.. aku bawak masok tmpt air.. n mula buat air... dia masok ikot lg.. sebelum dia masok tuh akak dia ckp.. " rajinnya adik ipar kak long buat kje"... aku ckp... " biasa ajer".... then dia tnye " syg abg sham x?" aku jwb ler.. " syg kot.. entah"... x sangka mse tuh dia betol2 kat belakang aku.. terkejutnyaaa...tuhan aje yang tau.. aku sambung la buat kje.. dgn x bersalah...dia nk pegang tgn aku.. tp aku ngelak.. nk setel kje dlu... skali mak dia lalu..da g tarik2 bju mak dia.. skali mak dia bengang mak dia ckp, " ain, tgk abg sham ni.. menggatal"... aku tengok la dia.. pastu aku gelak.. x de cover2... wahahahaha..

pas sumer setel... kebetulan lak demam.. jadi aku berehat kat bilik abg sham.. sbb bilik kak long penuh ngan brg2 n kwn2 nk amik gmbr.. so, aku tutop pintu.. x kunci sebab penat + pening... then dia masok.. aku tersedar... tp x bangun.. sbb x larat.. aku sambung tdo.. dia lak kecian. dok usap2 aku... kejap je.. pastu dia dok sebelah... then dia kuar suh adik dia teman aku skali...

aku penah la usik dia bab kawen ni.... huhuhu.. aku ckp ngan dia.. bila nk kawen.. dia ckp la masa umo dia 28... sbb dia ckp dia nk kje.. kumpul harta.. bg ekonomi dia stabil.....huhu.. then aku tnye dia dh ade calon ke.. dia ckp x de... mase tuh aku kecewa sgt.. sbb ingtkn dia nk kawen ngan aku.. tp.. nk cover punya pasal.. aku ckp, bila nk cari.. dia ckp nnt la.. aku sambung, klu x jmpe?... dia ckp la nk suh mak dia cari..... pastu aku bising... takkan skrg pon nak mak carikan.... dia jawab, pilihan keluarga terbaik untuk dia jugak...tak sempat aku nk ckp... dia balas lagi, hmmm kalau susah2 sgt.. ain je lah kawen ngan abg... aku ckp la apsal aku yg last choice... dia ckp sje je nk uji... adess.. bila aku kira2.. beza umo 5 thun.. dia 28 = aku 23.. uwaa.. mudanya.. layak ke aku? bersediakah aku? adess..

nie lar seba sedikit citer psl first love baby.. aku masih sygkn dia..

2 kiss Me:

Brother Bear said...

cinta pertama mmg ssh nak lupa...
baby pon tgk kan keadaan bear cmne pas putus...
x sanggup kehilangan si dia...
dalam ati msh sygkan dia...

P. A Baby said...

mmg ssh sgt dilupa....
tp.. bg b.. b x ley slalu sgt pikirkn dia... masing2 ade life sendiri... dan kata orang cinta x semestinya dimiliki....