CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, December 22, 2008

Holiday To New Zealand (11.12.08 - 20.12.08)



Kali nie aku & family ke Auckland, New Zealand. Hurm.... sebelum tiba kat sini macam2 konflik datang kat sini mcm2 konflik datang...antaranya jadual kelas aku ngan percutian ni yg bercanggahan . At last semua setel...aku join.... yehaaaaaaa....

Khamis (11.12.08),
penerbangan kali nie bukan di awal pagi seperti selalu.... jadi aku masih sempat buat macam2 sebelum bertolak.... antaranya meng'ON9'kan diri dan hebohkan tentang gathering aku yang akan datang. Dalam pukul 7 malam, kami bertolak dari rumah...lewat 3 jam dr waktu yang dirancang. kat KLIA aje kena tempuh banyak bhgn sblm ke pintu pelepasan ( imegresen, kawalan masuk cecair [x-ray], aerotrain[ keretapi]). Opss... lupa lak nk kasitau flight kitorang pukol 9 malam.



*masa kat airport... Klia n New Zealand

Jumaat (12.08.08),
setengah hari dihabiskan dalam kapal terbang. mana taknya perjalan dlm kepal terbang ambil masa 9 jam 20 minit. tu belum perbezaan waktu antara New Zealand(NZ) dengan Malaysia. Lebih kurang pukul 12.30 pm (waktu NZ) kitorang jejak bumi NZ nie...turun2 jer cari tandas.... wakakakaka sejuk larh..... kat sini nama jer summer....tapi...sejuk sama mcam winter. kat NZ nie undang2 dia ketat... dorang guna anjing terlatih untuk kesan barangan terlarang... bukan takat dadah aje.....air, bunga, buah n mcm2 bende anjing tuh ley kesan..... siyes menakutkan.... al maklumler dari kecik dh ditakutkan dengan negatifnya anjing tuh...... so jadilah aku penakot anjing... lgpon aku ade pengalaman kne kejar ngan anjing.... so.... tahap fobia ar nie..

Dari airport ke turangi ( tempat penginapan)..kitorang kena drive lebih kurang 4-5 jam.... memang jauh.... jalan lak x de pe yang menarik... forest..lembu...kambing biri2...rumah ladang.... laut n skali skala pekan kecil.......adesss..... Sampai hotel (turangi leisure lodge)...tolong mak aku kemas barang then tidos........ penat lor.... siyes... bau mak aku masak tue buat aku nantok..... nth nape.... hehehe... tp sejuk woo wpon tdo xde kipas...


* dlm rumah penginapan kami

Sabtu (13.12.08),
Hari ni aku bangun terawal pagi.. mana tak nye pkol 3 pagi ( waktu NZ) aku dah bangun...beza waktu dengan malaysia lebih kurang 5 jam... korang kira lar sendri ekkk..... Luqman (adik aku) polak ajak mencekik.... apalagi SERANGGGGG !!!!! wahahaha.. tengok syok makan.. 2 lagi adik aku ( Danial & Najiha) pulak bangun.. so pe lagi.. dorang pon join skaki lar.... dah abes makan... kitorang tgk tv... abes lar... disney channel ajew,... aku pon kebetulan Kaki kartun.... belasah jer ar...hehehhe

hari nie just dok umah ajer... masing2 dengan mood penat.... so.. kitorang just tawaf hotel n kwsn berhampiran lerw.... Aku sempat main pingpong, Pool (snoker), board games and something special is "Put Put"... Put Put nie macam sejenis golf... tp kawasan padannye kecil... kira mcm mini golf lar.... Best gak main bende alah tue.. mana taknye.. ade yang merajuk.. ade yg buat magic,,, ade yang main tipu... so.. kitorang gelark ajerw.. Pastu gi swimming... air dia hangat babe.. sedap mandi.... then g town... dekat jer ngan hotel..


* adik2 n papa tengah main Put Put

Ahad (14.12.08),
Hari nie bangun awal gak... tp x sure pkol bpe.... bangun2 je tgk tv.. dh jangkit virus adik aku.... addicted to cartoon.. hehehe.. layannnnnn..... pas tuh g mandi... pakai wangi2... sarapan... siapkan adik2 aku mandi.... ada polak sesat nak g mandi swimming pool.... sebab dekat n dh besar.. so x yah teman kot... ala.. kalau dorang jerit pon dh boleh dengar kat rumah tue.. heheh... mula2 mintak antar gak.. sebab Luqman tue ngaku x pndai speaking....Danial.. lagi ar.... amir ( x ikut g NZ) pon same je.... ampes je dak2 tuh..

Then kami ke Taupo... perjalanan nie banyak pemandangan pokok (hutan).. lembu ( ladang).. n air ( tasik)... jernih air tasik dia... ley nmpk dalam lg.... Kat taupo nie sempat shopping lagi... hahaha... satu kegilaan aku bila sampai di luar negara.... padahal kat malaysia x de pon nk shopping bagai nie... kat sini biasanya cari kat msia x de & harga murah ( klu mahal tue buat2 murah)... kali nie shopping kat KATMANDU.. dpt sweater... dlu x de sweater.. x nk belikan... nie dh ade sweater.. sebok belikan lagi... tp anyway. thanx pa for the gift... pastu beli rantai... eksotik pulak aku ngan rantai nie. adess...


* kat Taupo... adik2 aku dengan brg2 yg dibelinya.. aku pulak posing depan kedai

dah puas shoping and cari mak aku yg ilang.. Hilang??? korang jgn salah paham... kitorg terpecah 2 group...2 yg besau ikut papa...2 yg kecik ikut mama.. pastu gi picnic tepi pantai....heheh.... sempat gak bergambar... huhuhu....

Isnin (15.12.08),
klu kat msia, ari nie aku dh stat klas... tp, aku pulak gatal ikut family gi cuty... bkn slalu kn g cuty.. setahun sekali aje.. tu pon tiket kapal terbang n hotel free.... tiket flight free smpai umo 21.... pastu dh kne bayar.. adess... psl future tuh aku x nk ckp ar.. kang jadi lain..... naya jer.. aku gak yg sakit ati..

hari nie kitorang kuar rumah lambat sikit... errr... lambat banyak...sebab ujan..siyes cakap ar kn... memang sejukk... kali nie ke taramanui ( tak pasti la betul ke tak.. naa dia pelik2 lor) tepat nie x de pe pon yg menarik.. cam kampung laaa.... byk org kat sini ternak labu n biri2... n ade juga kuda.... x beli pe pon kat sini.. barang2 mahal lar.. lg mahal dr kat bandar... entah sebab pe mahal.. tu yg buat aku pelix...

Selasa (16.12.08),
kali nie ke Rotorua..mula2 rancnang nk g naik gondola n Luge... masa first time tuh dh penah main.... besh gak ar... ( er.. ni 2nd time aku dtg NZ... fist time dlu mse thun 2004 ( mse tsunami tuh kitorang ade kat tepi pantai)).... tp sblm g kat cable car tuh.. kitorang pegi Rotorua Central... cm shopping centre ( bkn dlm mall... sbb kedai sebijik2)..

Kedai first pegi ialah The Number 1 Shoes... kedai nie jual kasut je.... kire sandal, heels n sumer yg footwear laaa... Kebetulan nak dekat krismas.. so ade la special offer dia... BUY 1 GET 1 FREE... tu yang sedap kitorang borong... for ur information.... sumer kasut dia offer bnde tuh.. ayah n adik2 aku bantai CROCS..... giler... mne nak dpt offer mcm nie kat msia.... murah gak ler Crocs tuh.... bkn korunk x tau crocs punya jenama.... popular babe... pastu g kedai2 berdekatan.. masing2 dpt la bhgn masing2.


* Kasut Heels Aku


*Kasut Boot Aku


* kasut Mama


* sandal Luqman & Danial


* kasut Papa & Luqman


* Sandal Najiha

then g makan.... fish n chips.. sedap weihhh... hehehe... pastu ingt nk g ainLuge tp dh tutop.. so lepak ler kat tasik dia.. nak jalan ne lagi.. sumer kedai tutop pkol 5 pm.. dah tu balik ar.. adesss...

Rabu (17.12.08),
hari nie ke Rotorua lagi.. tapi sebelum tu singgah kat Honey Hive ( sarang lebah- tepat kumpul madu). kat sini banyak sampling madu ( dah siap proses) dengan pelbagai rasa. Aku pulak bukan pandai makan madu walaupon madu tu antara penawar penyakit aku... Sakit ape??? Tak payah kot bgtau..takut korang risau pulak. so... biarlah rahsia ok ! aku lak more interested ngan barang penjagaan kulit yg ade kandungan madu lebah.. perghh aromanye...kelembutannya.... adoii... mmg pikat aku... kalah laki yg nak ayt aku...sorrry guyz... aku mmg suka bende2 mcm nie. So.. dh tau kn cam ne nk tackle putri nie kn??


*Posing Kat Props di Honey Hive

dari Bee hive.. kitorang ke Hukafalls.... air terjun...tp x ley mandi.. first, dalam... 2nd, arus dia deras sgt... perghh sejuk wess.. pemandangan lak masyukkk... kat sini ade Hukafalls jet.. kira bot laju yg bawak penumpang tgk pemandangan air terjun tuh dr dekat.. dorang ley nmpk ar cam ne air terjun tuh jatuh... yg aku tgk nie dr atas....


* Pemandangan Di Hukafalls

then kitorang gi naik Skyline gondola... hurm.. cable car.. mcm nk naik genting tuh..... Sampai kat atas tuh kitorang main "Luge"... Luge nie nak kata beskal pon tak.. nak ckp kereta pon tak.. Kira gabungan beskal ngan kereta.. Luge nie x payah nk kayuh sebab pergerakan n kelajuan dia berkaitan dgn kecerunan bukit n cara korang controk gear ( parking, drive, break). Best bawak bende alah tuh... tp aku kne carry adik aku... so, x ley nak extreme sgt... benda nie ade 3 laluan iaitu scenic (first time naik-bg mood, x extreme, byk stop, paling panjang) , intermediate (>2 time - track agak mencabar, track sederhana) , & advanced (>2 time- mencabar gilerw, track paling curamn senang accident). Aku dh rase tiga2 track tuh... mmg ase lainnye...


* selepas main Luge.... naik bende alah tuh ke stesen gondola...

* berhenti berehat bersama kitkat.. hehe.

* ini lah Luge...

ACCIDENT : actually dh lme main bnde nie.. so x de la mahir.. lgpon kat msia x de.. takat tau bnde simple aje... cth cam tau gear.. mse first main kali nie.. adik aku gatal ajak g main advance.... x perasan lak advanced x ley doubling ( x ley ade carry)... sbb nak main sama2 1 fmly... aku join je laa... bru je lepas station dia dh ade selekoh curam.. adessss.. nseb bek x bawak laju.. klu x blh terbabas..... kali nie lepas.. yehaaaa.. tp bila sampai selekoh kedua tuh... tersangkot lak.... ades... mengong toll.... x ley nk gerak langsong... so.. malas nk tolak.. kayuh la pakai kaki.... adik aku (Najiha- carrier aku) pon sebok nk kayuh gakk..... mmg mintak kne mara laaa.. adik aku dh mengongoi nk balik... mmg kne skolah ar dak tuh tgh2 track... x tau lak luqman tunggu kat bawah.. so, jalan beriringan la kitorang.. skali nth ca ne.. nk elak mamat cina yg tbe2 ade benti kat tgh track membuatkn aku terbabas.... aku ingt aku je yg accident.. upanya luqman pon skali.. wakakaka.... mmg lawak.. wakakakkaa.. laki cina tuh blh lak advice aku.. ase nak pukul ajee mamat cina tuh... dah ok tuh, aku suh luqman gerak dlu... skali dia sangkot kat tgh2 selekoh... siyesly mmg tgh jalan elok je dak tuh parking... tbe2 ade lak 2 org nie main lumba... mmg laju.. luqman lak cuak.. dia cepat2 tarik luge dia g tepi.. yg dia lak lek blh jatuh kat sebalik semak tepi trak tuh... wakakakak.. aku memang ketawa kaw2 ngan najiha... mana taknye. skali tgk maca si luqman nie sorok dlm belukar.. macam takut kn kjr ngan polis... wakakkaa.... mmg jadi bahan gelak aku lar tok ari nie.. wakakkakaka..

# Beskal dlm cerita ini x de kaitan ngan Basikal_Idaman ( watak dlm kampungchat.com)... heheh.. jgn mara ekk lakik no 4 akue... hehehe..

Khamis (18.12.08)
,
hari nie kitorang gi mandi Mineral Thermal Pool... kira kolam air panas... semula jadi okek.. sblm tuh g tgk geiser, mud pool, n termal pool... kat sini x ley nk mandi.. sbb siyes bapak dia panas.... ko dok tepi pon blh ase bahang dia.... klu korang terjun.... mau cair gak korang... ye la.. ade yg mendidih2... pool yg kitorang mandi nie suhu dia 40 c.. kira panas gak lar.... besh babe.. air dia lembut... tp pas mandi tuh.. seua pening.. so... balik.. n main indoor game yang papa baru beli iaitu BINGO.... wakakakaa.... bkn yg tulis kertas.. tp yg bola tuh...


*mud pool & thermal pool

Jumaat (19.12.08),

Dari turangi kitorang kebali ke Manukau... kira dekat ngan airport.. singgah kejap tgk bandar Hamilton..... then kitorang check in Camelot Arms Motel.... ok la bilik nie.. heheh.. then gi jalan kat Auckland... Ibu negara New Zealand.. singgah kat pelabuhan dia... n kebetulan ade kapal besar berlabuh... besar dia mcm Titanic... ape lg.. bergambar la..

Sabtu (20.12.08),

Balik msia..... huhuhu... sampai msia lebih kurang pkol 8 malam (waktu malaysia)...

2 kiss Me:

SaRaH NoRDiN said...

oooooo skang aku da taw nape ko x online selama hampir seminggu
uper nyer g new zealand ek..
mane aku nyer souvenier ?? =P

P. A Baby said...

wakakaka.. sara.. ko spy aku ke??? ekekeke...
ko wendu aku ekk...
wakakaka....
aku ade laki tok ko.. klu nak lerr.. hehe