CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, May 8, 2009

Talam Berlauk



Bahan-bahan ( loyang 20cm.. )

120 gm tepung beras
100 gm udang
50 gm daun bawang-dihiris halus
600 ml santan-1 bj kelapa
1 sudu teh garam
*3 biji cili merah
*2 tangkai daun sup
(*dicincang)

Cara-cara

  1. Bancuh tepung beras dgn santan hingga sebati.
  2. Masukkan garam & dkacau rata.
  3. Kacau atas api perlahan hingga naik wap. Ketepikan dr api.
  4. Kemudian masukkan cili, udang, daun bawang & sup. Kacau hingga adunan rata.
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang yg tlh dlanserkan dgn sedikit minyak. Kukus selama 25 minit. Enak jika dihidangkan dengan sos cili.



Jika anda berminat mengenai entri ini..
Sila tinggalkan pendapat anda
Sekian Terima Kasih


0 kiss Me: