CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, May 8, 2009

Spaghetti Bolognaise



Bahan-bahan ( 5-6 )

1 pack spaghetti (jenis lain pun boleh, ikut kesukaan contohnya fettucine)
2 labu bawang besar (yg kaler kuning tu)
2 ulas bawang putih - hiris
1 tin button mushroom (nak letak sayur lain pun boleh)
500 gm minced beef/chicken
1 tin tomato puree
1 tin air (sukat guna tin tomato puree tadi)
Oregano
Sedikit margerine/butter

Cara-cara

  1. Dalam satu periuk, rebus air + sesudu margerine. Bila dah mendidih, baru masukkan spaghetti tu. Masak dlm 5-6 minit (ikut arahan pada bungkusan spaghetti itu)
    S
  2. ementara biar spaghetti tu masak, diced kan bwg besar (kecil-kecil) dan hiris bawang putih.
  3. Masukkan sedikit margerine (dlm 3-4 sudu besar) ke dalam periuk yang lain. Goreng bawang putih sehingga kekuningan. Kalau tak suka bwg putih, keluarkan dari periuk itu selepas bwg masak.
  4. Masukkan pula bawang besar yg telah dipotong dadu kecil2 tadi. Biarkan bwg masak sekejap.
  5. Masukkan daging/ayam kisar tadik. Biar sehingga daging/ayam separuh masak. Kecilkan sikit api.
  6. Buka tin cendawan tadi, quarterkan (potong empat) cendawan butang. Basuh dan masukkan dalam periuk.
  7. Buka tin tomato puree, campurkan dalam periuk itu. Kemudian, masukkan air dalam tin tu, dan tuang dlm periuk tu jugak.
  8. Tambahkan oregano dalam masakan. Kalau ada basil/bay leaves pun boleh letak untuk harum/sedapkan lagi.
  9. Letakkan garam secukup rasa. (Tak payah banyak, sikit je.)
  10. Carikkan2 kan keju, dlm 2/3 keping, masukkan dalam periuk.
  11. Biarkan masak dlm 5 minit lagi. Sambil2 tu adjust la rasa secukupnya (garam,oregano)
  12. Angkat spaghetti yg dah masak dan toskan. Saya suka gaulkan dalm sesudu kecil margerine untuk bagi cantik/berkilat.



Jika anda berminat mengenai entri ini..
Sila tinggalkan pendapat anda
Sekian Terima Kasih


0 kiss Me: