Bahan-bahan ( 3 orang )
1/2 kg potongan daging kambing (lamb cutlets)
1 biji bawang besar berkulit coklat (dimayang)
1 batang lobak merah (potong baji)
2 biji kentang (potong baji)
1 sudu makan mentega
5 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
1/2 kiub pati lembu
2 sudu makan tomato puri
2 sudu makan honey mustard
Thyme, rosemary, daun bay, basil, marjoram, terragon (atau mana2 mixed Italian herbs) secukup rasa
Garam secukup rasa
Lada hitam secukup rasa
Air secukupnya
Cara-cara
- Gaulkan daging bersama garam, lada hitam, dan 2 sudu makan tepung gandum.
- Dalam periuk, cairkan mentega. Kemudian, masukkan bawang besar dan kacau hingga bawang bertukar perang.
- Ketepikan bawang (masih dalam periuk), kemudian masukkan daging dan masak sehingga keseluruhan permukaannya menjadi perang.
- Masukkan lobak merah dan kentang, kemudian masukkan air, cukup untuk menenggelamkan bhn2 dalam periuk tadi. Renih atas api sederhana.
- Selepas 5 minit, masukkan kiub stok lembu, tomato puri, honey mustard, Italian herbs, lada hitam, & garam secukup rasa. Renih lagi selama 20 minit.
- Bancuhkan baki tepung gandum & tepung jagung bersama 1/2 cawan air. Kemudian, campurkan ke dalam periuk.
- Teruskan merenih sehingga daging, kentang dan lobak merah betul2 lembut dan empuk.
- Boleh dimakan dengan roti (spt gambar di atas), pasta ataupun nasi (spt gambar di sebelah). Selamat mencuba! : )
Jika anda berminat mengenai entri ini..
Sila tinggalkan pendapat anda
Sekian Terima Kasih
0 kiss Me:
Post a Comment